(СТАТТЮ ВИЛУЧЕНО) МІСЦЕ «КУРДСЬКОГО ПИТАННЯ» В ПРОГРАМІ ДІЯЛЬНОСТІ ПАРТІЇ СПРАВЕДЛИВОСТІ ТА РОЗВИТКУ (AKP) В ТУРЕЧЧИНІ (2001-2010 РР.)

СТАТТЮ ВИЛУЧЕНО. Підстава: заява автора про вилучення статті у зв'язку з публікацією її в іншому виданні.

Автор(и)

  • Оксана Меміш Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, Україна https://orcid.org/0000-0003-1838-4877

Анотація

У статті проаналізовано роль, яку відіграла для процесу лібералізації становлення центральної влади у Туреччині до задоволення потреб комплексу соціально-економічних, суспільно-політичних і культурно-освітніх запитів курдського населення AKP, створеної в 2001 році, яка стала помірно консервативною партією, орієнтованою на західні цінності, зокрема такі як ринкова економіка, а також інтеграція до ЄС.

Також автором зауважено, що «курдське питання», якому було приділено увагу в розділі під двозначною назвою «Південь-Схід», AKP наголошувала, що так само, як і інші колишні основні партії, сприймає курдське питання через призму терору. Тим не менш, AKP також визнала, що курдське питання не може бути вирішено політикою минулого, а економічний розвиток сам по собі не створював достатньо гарантій для вирішення курдської проблеми.

Ключові слова: Партія справедливості та розвитку (AKP), Турецький (Північний) Курдистан, «курдське питання», Робітнича партія Курдистану (РПК), Європейський союз (ЄС).

Біографія автора

Оксана Меміш, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького

кандидат історичних наук, викладач кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Опубліковано

2024-03-28

Номер

Розділ

Всесвітня історія