УСПЕНСЬКИЙ КОСТЕЛ – ХУДОЖНІЙ МУЗЕЙ: ВІХИ ІСТОРІЇ, ПОДІЇ, ЛЮДИ

Автор(и)

  • Кузнець Тетяна Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Україна https://orcid.org/0000-0002-9282-110X
  • Юлія Присяжнюк Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31499/2519-2035.10.2023.294797

Анотація

У статті синтезована різнопланова інформація про Успенський костел в Умані, будівля якого використовується як Картинна галерея – Художній музей (відділ Уманського краєзнавчого музею). Звернення до історії Луцько-Житомирської – Житомирської – Києво-Житомирської дієцезії дало можливість виправити наявну у багатьох публікаціях про костел помилку про його освячення. У статті систематизована інформація про ксьондзів, які правили у костелі.

У частині про Уманську картинну галерею використано спогади Лариси Цимбровської про формування фондової колекції, про співробітників, про виставку малюнків Наді Рушевої.

Вперше публікуються записані зі слів директорки галереї Тамари Гай матеріали про організацію роботи закладу, про поповнення колекції творів мистецтва, про спробу представників католицької громади Умані повернути будівлю костелу. Відображене толерантне ставлення католицького духовенства до проблеми повернення костелу.

Ключові слова: Успенський костел в Умані, Уманська картинна галерея, Умань, Житомирська дієцезія, конфесійна толерантність, Художній музей.

Біографії авторів

Кузнець Тетяна, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Юлія Присяжнюк, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

магістр історичного факультету Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-28

Номер

Розділ

Регіональна історія