ФАКУЛЬТАТИВИ З ІСТОРІЇ РІДНОГО КРАЮ У СИСТЕМІ ДОПРОФІЛЬНОЇ ПІДГОТОВКИ УЧНІВ

Автор(и)

  • Петро Горохівський Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини , Україна https://orcid.org/0000-0002-9282-110X

DOI:

https://doi.org/10.31499/2519-2035.10.2023.294807

Анотація

У статті розкрито роль і місце факультативів з історії рідного краю у системі допрофільної підготовки. Зазначено, що місцевий матеріал відіграє важливу роль у вивченні історії України, оскільки пов'язує дослідження життя і побуту окремого населеного пункту з історією країни. Головна ідея статті полягає у з’ясуванні значення краєзнавчого матеріалу у навчанні історії, розробці факультативного курсу з історії краю і практичній реалізації завдання залучення учнів до участі у навчальному процесі, розвитку їх пізнавальних можливостей, сприяють вибору історичного профілю навчання.

Визначено основні завдання, які мають бути реалізовані у допрофільній підготовці учнів. Зазначено, що допрофільна підготовка здійснюється через факультативи та інші форми занять. Організація і проведення факультативних занять з історії рідного краю становить значний інтерес для дослідників і вчителів.

Запропоновано програму з факультативного курсу «Історія Христинівщини з найдавніших часів і до ХІХ ст.» і на прикладі окремої теми розкрито методику реалізації завдань допрофільної підготовки учнів.

Зроблено висновок, що у сучасних умовах переходу школи на систему профільного навчання важливу роль відіграє допрофільна підготовка учнів 8‒9 класів, серед основних напрямків якої велику роль відіграє організація і проведення факультативних занять з історії рідного краю.

Ключові слова: навчання історії, історія рідного краю, профільна школа, факультативні курси, методика навчання історії.

Біографія автора

Петро Горохівський, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри всесвітньої історії та методик навчання Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-28

Номер

Розділ

Методика навчання історії